TABARA DE LA MENAGGIO – LACUL COMO, ITALIA

TABARA DE LA MENAGGIO – LACUL COMO, ITALIA

TABARA MENAGGIO – LACUL COMO, ITALIA

Proiectul Tabara de Vara din Menaggio este unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociatiei Sos Bambini, caracterizand munca noastra de sustinere la cresterea si imbunatatirea conditiilor de viata a copiilor si adolescentilor aflati in dificultate.

Tabara are loc in vara fiecarui an, in Menaggio, la lacul din Como, Italia. Timp de doua saptamani, copiii au parte de activitati de recreere, plimbari pentru a vedea imprejurimile, vizite turistice pentru asi imbunatatii cultura generala, iar toate aceste actiuni au ca scop educarea si stimularea copiilor. Totodata, pe parcursul celor 14 zile, copiii nostri pot interactiona cu voluntari straini, ajutandu-i sa invete o limba straina, de circulatie internationala si italiana. Contactul cu persoane noi, ii ajuta sa iti depaseasca timiditatea si sa iti dezvolte abilitatile sociale.

Pentru adolescentii proveniti din Casele de Tip Familial, tabara de vara este un moment de distractie si o recompensa pentru eforturile depuse de ei in timpul anului.

Tabara este un prilej de a rasplati copiii cu rezultate bune la invatatura, pe cei care au un comportament exemplar in societate si mai mult decat atat este si o metoda de a-i motiva sa continue aceste comportamente exemplare, pentru a putea participa si in anul care urmeaza.

Copiii provin din diferite medii sociale, unii neavand contact cu multi adolescenti, au tendinta de a se izola. Spre deosebire de Casele de Tip Familial, unde locuiesc 10-13 copii, care sunt mereu intr-o competitie unul cu celalalt. Sos Bambini se angajeaza sa alinieze aceste probleme prin implementarea activitatilor si a jocurilor de team building. In acest fel, adolescentii invata sa aiba interactiuni sociale mai sanatoase si mai fructuoase cu ceilalti.

O alta trasatura pe care incercam sa o imbunatatim este pasivitatea copiilor, prezenta din cauza lipsei de stimulare. Spre deosebire de un copil care a crescut intr-o familie adevarata, copiii care locuiesc in casele de tip familial sunt mai putin urmariti si incurajati. Mai mult decat atat, in aceste structuri se intampla adesea ca copiii sa nu fie obisnuiti sa efectueze activitati zilnice, cum ar fi gatitul, asezarea mesei sau curatenia.

Din acest motiv, prin tabara incercam sa le activam energiile lor si sa-i invatam sa fie independenti in perspectiva, implicandu-i pe rand in activitati precum cele descrise mai sus.

In plus fata de partea motivationala, Sos Bambini se angajeaza, de asemenea, sa se ocupe de aspectul educational: in timpul fiecarei tabere sunt organizate activitati distractive si intalniri tematice in care incercam sa stimulam capacitatea lor de a reflecta, de a gandi logic si de a rezolva situatii, lucruri care nu se intampla in viata de zi cu zi. In plus, pentru ei sunt organizate activitati culturale, cum ar fi excursii ghidate in vile vechi sau atractii turistice in jurul lacului Como. Activitatile sportive sunt, de asemenea, foarte populare pentru copii, mai ales ca in Casele de Tip Familial nu au posibilitatea de a face acest tip de activitate. Datorita acestor activitati, multi dintre tineri descopera pasiuni (cum ar fi gatit sau anumite sporturi), care inainte de tabara nu au avut ocazia sa le cunoasca, insa isi dezvolta si abilitatile sociale, putand sa continue relatiile incepute in tabara si in afara ei, pastrand contactul cu ceilalti copii.

Costul tabarei pentru 30 de copii timp de 14 zile este 7500 euro care include: transport, cazare, excursii, piscina, activitati de dezvoltare si jocuri.